perjantai 18. syyskuuta 2015

Hakutreeniä

Ollaan tällä viikolla päästy kahdesti hakuilemaan, tiistaina ja tänään. Tiistaina tehtiin hieman erilaisessa maastossa, ensimmäistä kertaa hiekka-/soramontuilla pelastushaun tyylisesti. Ensimmäisellä kerralla Savulle oli kaksi maalimiestä jo valmiiksi piilossa, ja toisella kerralla yksi. Päästin Savun irti ja aloin seurailemaan sen reaktioita. En aluksi luottanut siihen, että se irtaantuisi ja lähtisi etsimään ukkoja, sillä aiemmilla kerroilla se on vaan pomppinut itsekseen ja syönyt mustikoita.. Tällä kertaa se kuitenkin sai hyvin hajun ensimmäisestä ukosta, eikä jättänyt hajua rauhaan, vaan etsi niin kauan kunnes löysi reitin maalimiehen luokse. Irtaantui myös heti kun sai hajun, eikä jäänyt jalkoihin pyörimään tai palannut takaisin pyytäämään apua. Pätevä pieni!Ensimmäisen ukon jälkeen Savu oli hetken hukassa eikä tiennyt miten jatketaan, mutta edetessä se sai uudestaan hajun ja etsi seuraavankin maalimiehen. 
Tehtiin vielä pikaisesti yhdellä maalimiehellä samalla tavalla. Päästin koiran irti ja sanoin sille vihjesanan "ukko" ja Savu lähti heti hakemaan ukkoa. Kerkesin itse kävellä vain muutaman metrin koiran perässä kun se jo pinkaisi maalimiehen luokse. Selkeästi sai idean miten homma toimii.Tällä tyylillä ehdottomasti lisää! Sopi todella hyvin koiralle, joka ei niin innokkaasti irtaannu ja tee itsenäisesti töitä. Savu tajusi pitää nenän koko ajan auki ja sai sen takia todella aikaisin hajun. 

Tänään tehtiin metsässä hakua pistoina. Tehtiin niin, että Savu näki kun maalimies meni piilolle ja kävi maahan. Samantien kun koira näytti saaneen hajun ja oli lähdössä innokkaasti etsimään, päästin sen irti. Kaksi ensimmäistä kertaa onnistui hyvin. Olin taas ihan varma, että se tekisi samat temput kuin aiemmin metsässä mutta ei. Lähti pinkomaan täydellä vauhdilla kohti paikkaa, jossa oli nähnyt maalimiehen seisomassa viimeksi ja haki niin pitkään kunnes löysi. Näiden jälkeen koira hetkeksi kärryyn ja sain itse toimia muille maalimiehenä. 
Ehdittiin käymään vielä toinen kierros, ja otettiin ensimmäinen maalimies ihan samanlailla kuin edelliselläkin kerralla. Ensimmäisen ukon luokse lähti mielellään ja todella vauhdikkaasti, mutta seuraava lähetys olikin sitten todella huono.. Maalimies oli jo valmiina paikallaan ja haamuili niin että Savu näki. Päästin koiran irti kun se näytti olevan menossa mutta lähtikin rallattelemaan ihan väärään suuntaan.. Uusi yritys samalla tavalla ja sama lopputulos. Kolmannella kerralla maalimies huusi koiraa nimeltä ja irti päästessään Savu juoksi heti hakemaan viimeistä ukkoa. Hetken kaartelun ja silmillä etsimisen jälkeen löysi.

Kotiläksyiksi saimme vaikeampia pistotreenejä, ilmaisun harjoittelmista ja tuulihakuja. Pistotreenejä edelleen suht helppoina, niin että koira näkee kun maalimies lähtee kävelemään piiloon, haamuilua, kapeampia alueita tallattuna jotta koira oppii lähtemään syvemmälle. Haluaisin opettaa Savulle haukkuilmaisun, joten sitä lähdetään alkuun kokeilemaan, ja tuulihakuja ainakin osittain samalla tavalla kuin aiemmin tällä viikolla. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti